Video: Miten selität itseohjautuvuuden kavereille?

Videolla Vertian Antti Hyvärinen kertoo yleisestä väärinymmärryksestä itse- ja yhteisöohjautuvien mallien suhteen. Kaverit ja sukulaiset kuvittelevat, että porukka nostaa jalat pöydälle kun pomo on poissa. Mutta asia on päinvastoin.

Vertia toimii rakennusalalla. Vaikka matalat hierarkiat ja tiimit assosioidaan helposti IT- tai alalle tai tietotyöhön, niin yhteisöohjautuvat organisoitumis- ja johtamismallit eivät ole toimialariippuvaisia.

Haaste onkin tämä: suurimmat hyödyt saavutetaan siellä, missä on eniten ihmisiä. Esimerkiksi hollantilainen Buurtzorg toimii terveydenhoidossa, ja siellä jos missä näitä malleja voisi hyödyntää laajemminkin. Suomessa esimerkiksi Keusotessa ja Husissakin on kokeiluja käynnissä.

Miksi uskallamme sanoa, että yhteisöohjautuvuus toimii kaikilla toimialoilla?

Ensinnäkin meillä on lista 40 suomalaisesta organisaatiosta, jotka toimivat hyvin eri toimialoilla. Verkkokurssimme yhteydessä tulemme julkaisemaan videonäytteitä eri toimialoilta: rahoitus, mainosala, rakentaminen, terveydenhuolto, varhaiskasvatus, kirjastotoimi…

Toiseksi, maailmalta tunnetaan esimerkkejä tehtaista, vaatevalmistajista, maataloustuottajista jne.

Kolmanneksi, jos ja kun on olemassa yksi organisaatio- ja johtamismalli, jota aktiivisesti sovelletaan kaikille toimialoille, niin voi hyvin argumentoida, että muutkin mallit voivat soveltua eri toimialoille.

Ai mitä mallia sovelletaan kaikkialla? Hierarkiaa. Sitä sovelletaan sielläkin, minne se ei sovi: muutosten keskelle. Hierarkia ja siihen nykyisin läheisesti liittyvä tieteellinen liikkeenjohto on alunperin kehitetty teollisen vallankumouksen pyörteissä stabiiliin toimintaympäristöön. Ei sitä ole tarkoitettu reagoivaksi.

Tarvitaan vaihtoehtoja hierarkialle!

Video on näyte Yhteisöohjautuvuus-verkkokurssista, jolla haastatellaan suomalaisia työyhteisöitä, jotka soveltavat ei-hierarkkista johtamis- ja organisoitumismallia. Kurssi tulee myyntiin syyskuussa 2022, voit kysyä jo nyt lisää [email protected]

Jointu Rethink etsii ja tekee näkyväksi vaihtoehtoja hierarkiselle organisoitumiselle. Haluamme rakentaa parempaa ja demokraattisempaa työelämää yhdistämällä tämän teeman ympärillä toimivia ihmisiä ja muita tahoja.

Samanlaiset artikkelit

Vastaa