Video: Ei villii eläintä voi tunkee boksiin!

Jokainen meistä on ihmisenä ja osaajana paljon enemmän kuin töissä annettu titteli.

Tittelit ja työn- tai toimenkuvat ovat arkipäiväinen asia. Ne ovat valitettavasti joskus myös kehittymisen este. Varsinainen ongelma titteleistä ja tiukkaan rajatuista toimenkuvista tulee silloin, kun maailma ympärillä muuttuu, ja organisaatioon alkaa tupsahdella töitä tai asiakastarpeita, jotka lipsahtavat toimenkuvien, titteleiden ja yksiköiden väleihin.

No, järkevät ihmiset hoitavat tärkeät asiat kuitenkin. Siitä huolimatta tittelit tuottavat pidemmän päälle jatkuvaa neuvottelun tarvetta, ja joskus hankaustakin, kun toiset tekevät enemmän kuin toimenkuva vaatii – ja toiset eivät.

He ovat molemmat oikeassa. On hyve tehdä se työ kunnolla, mikä itselle on määritelty työsopimuksessakin. Suomalainen virkamies on tästä luultavasti hyvä ja hyveellinen esimerkki: hoidetaan säntillisesti oma tontti.

Mutta myös roolissaan joustava työntekijä on oikealla asialla, kun hän ei jätä tärkeitä asioita roikkumaan. Joskus voi käydä niin, että hän hoitaa tärkeitä asioita silläkin uhalla, että oma tontti ei tule täysin hoidettua.

On organisaatioita, joissa siiloton dynaaminen roolitus on tehty mahdolliseksi. Sitä kutsutaan vaikka verkostomaiseksi, tai tiimi- tai parvimalliksi. Ja silloin tämä mahdollisuus otetaan huomioon jo työsopimuksissakin.

Villii duunarii ei kannata tunkee boksiin.

Video on näyte Yhteisöohjautuvuus-verkkokurssista, jolla haastatellaan suomalaisia työyhteisöitä, jotka soveltavat ei-hierarkkista johtamis- ja organisoitumismallia. Kurssi tulee myyntiin syyskuussa 2022, voit kysyä jo nyt lisää [email protected]

Jointu Rethink etsii ja tekee näkyväksi vaihtoehtoja hierarkiselle organisoitumiselle. Haluamme rakentaa parempaa ja demokraattisempaa työelämää yhdistämällä tämän teeman ympärillä toimivia ihmisiä, organisaatioita ja muita tahoja.

Related Articles

Responses